Ik loop misschien een tijd achter, maar ik kende ze nog niet: Kokeshi Dolls. De Kokeshi dolls, komen origineel uit Noord Japan. Handgemaakt uit één stuk hout. Karakteristiek is het ontbreken van de armen en benen. Doorgaans beschilderd in bloemen motief en gelakt met was. Aan de onderkant staat de handtekening van de maker.

Er zijn 2 type Kokeshi. De traditionele zoals hier boven beschreven, deze kunnen weer onderverdeeld worden naar een aantal regio gebonden stijlen. Het 2de type is de “creative” Kokeshi. Hierbij heeft de maker complete vrijheid in vorm en kleur en is niet verbonden aan een bepaalde regio.

Zelf vind ik de creative Kokeshi met traditionele invloeden het mooiste. Al vind ik de eerste op het plaatje ook erg cute. De eerste doll vond ik op lovemomiji.com. De 2 meer traditionele dolls vond ik op kokeshidesigns.com. Ik heb nog geen Kokeshi, maar de verleiding is erg groot.

Comments are closed.