Slangen Geïnspireerd door Gonny maak ik een blogpostje over onze slangen. Onze eerste slangen kochten we in 2003. Stefan vond het maar een eng idee, maar na een reptielenwinkel te hebben bezocht was hij al snel om. We kozen voor cornsnakes/korenslangen ook wel rode rattenslang genoemd. Bekend als “beginners slangen” met vele verschillende soorten kleuren en patronen.

We kozen voor een mannetje en een vrouwtje. De wildkleur is het mannetje genaamd Zed en de gestreepte is Meg. Beiden heterozygoot (aanleg voor) albino missing black en het motley patroon. Na een tijdje hebben we ze uit elkaar gehaald. Hoewel ze al geslachtsrijp waren, was het vrouwtje nog niet groot genoeg om een legsel aan te kunnen.

Slangen Toen Meg groot genoeg was, hebben we ze weer bij elkaar gezet. Het duurde niet heel erg lang voordat ze gingen paren. Het mannetje jaagt achter het vrouwtje aan en drukt haar tegen de grond. Uiteindelijk krijgt hij het voor elkaar en zitten ze aan elkaar vast.

Slangen Na meer dan een maand is het tijd voor de leg. Je ziet de eieren hier goed in haar lichaam zitten. Ik had echt medelijden met Meggie. Is toch best zwaar zo’n bevalling. Als alle eitjes zijn gelegd, moet je deze snel in een broedstoof stoppen. Na een tijdje drogen de eieren namelijk uit en kun je ze niet meer goed van elkaar af krijgen.

Slangen Na ongeveer 10 weken komen de eitjes uit. Er ontstaan scheurtjes in de eieren en je ziet de schattige kopjes uitsteken. Uit de combinatie van Meg en Zed komt een variatie aan wildkleur met of zonder motley patroon en albino (missing black) met of zonder motley patroon. Omdat Zed geen aanleg heeft voor strepen, komen er geen strepen uit.

Slangen Op deze foto zie je goed wat het motley patroon is. De zadeltjes boven op de slang zijn rond.

Het is mogelijk dat het vrouwtje een tweede leg heeft. Ze kan namelijk wat sperma bewaren waarna ze, zonder een paring te hebben gehad, later nog een keer eieren gaat leggen. De slangen zijn nu permanent gescheiden. We hebben gewoon geen tijd meer om al die kleintjes te verschonen en voeren. Dat brengt flink wat tijd met zich mee. Per leg hebben we gemiddeld 20 eieren gehad.

Slangen Bij de aller laatste leg hebben we besloten om 1 kleintje te houden. We hebben uiteindelijk voor deze gekozen, omdat deze stiekemerd een keer is ontsnapt. We dachten dat we haar voor altijd kwijt waren, want we konden haar met geen mogelijkheid vinden. We zaten net na een verhuizing en het huis moest nog opgeknapt worden. Hierdoor sliepen we tijdelijk op een matras in de woonkamer. Als laatste hoop had ik plastic zakjes in de woonkamer gelegd. ‘s Nachts net toen we in bed lagen, hoorde ik zacht geritsel. Ik dacht dat ik het me inbeeldde, maar ging toch op onderzoek met een zaklamp. En ja hoor, daar was ze dan. 2 weken waren we haar kwijt.
We hebben haar Bork genoemd na aanleiding van de Swedish Chef van de Muppets (Bork! Bork! Bork!). Bork zit nu samen met Meg in een terrarium.

Slangen Hier is Bork nu :).

10 reacties op Onze slangen

 1. xibalba says:

  Wat leuk om te lezen, mooi foto’s ook! Ik vind de kleuren van Bork erg mooi, en de naam hilarisch 😛

 2. Gonny says:

  Prachtig om te zien!! Ik moet ook ergens nog foto’s hebben liggen van de eieren etc., maar weet even niet waar :S Ik kan niet wachten tot onze slangen weer kunnen leggen haha!

  Die van mijn zoontje (korenslangen) zijn al wel oud genoeg, maar nog ietsjes aan de kleine kant. De ballpythons zijn helaas nog iets te jong en de boa’ss…die hebben als het goed is “gesext” zoals Dunc dat dan zegt haha!

  De boa’s zijn levendbarend en dat is voor ons een hele nieuwe ervaring…enorm spannend dus allemaal 🙂

  • Zombelina says:

   Ik heb geluk gehad dat ik nog backups had van mijn oude computer. Heb je ook vaker een tweede leg gehad? De eerste keer was echt van huh weer eieren!

   Zal er indrukwekkend uit zien zo’n levende baring, probeer je foto’s te maken als het zo ver is?

   Hebben veel geluk gehad met de reptielenwinkel die we hadden gevonden. Veel informatie en tips van hun gehad over het verzorgen en kweken. Daar brachten we ook onze kleintjes naar toe nadat ze een aantal keer hadden gegeten en verveld.

 3. LAYLA says:

  niets voor mij, slangen… in de dierentuin bekijken vind ik genoeg… haha maar wel mooi om te zien

 4. Femke says:

  Ik ben echt als de dood voor slangen, zelfs naar deze foto’s kijken is me al teveel… Brr!

 5. Roxanne says:

  O my….ik krijg er wel een beetje de kriebels van!